Főoldal Iskolánkról Diákjainknak Általános iskolásoknak Érettségizetteknek Esti tagozat Alapítvány

I am in EST!
Megtalálsz az EST-n!”
Iskolánkról >> Diákcsere kapcsolatok

COMENIUS ISKOLAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

 Iskolánk több mint 10 éve vesz részt különböző Comenius projektekben, ahol Európa országai fognak össze és egyenrangú partnerként működnek együtt, hogy a közösen kidolgozott projektek eredményesen valósuljanak meg. A projekt során a partnerek időnként személyesen is találkoznak, így lehetőségük nyílik jobban megismerni egymás kultúráját és szokásait. A projekt végére egy közös projekttermék születik.

A Comenius iskolai együttműködések két fajtája létezik: bilaterális azaz kétoldalú, illetve multilaterális vagyis többoldalú. Intézményünk mindkét fajta projektben tevékenykedett már. Jelenleg egy futó multilaterális projektben veszünk részt, amelynek 11 partnerintézménye van egy-egy országból. Ezek az országok a következők: Izland, Svédország, Észtország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Lengyelország, Csehország és Magyarország. Országonként csak egy intézmény vehet részt egy adott projektben.

 

MAGYAR—SZLOVÁK

 cserekapcsolatok, tanulmányi utak

Iskolánk 2009 óta ápol kapcsolatot az Érsekújvári Üzlet és vállalkozás szakirányú Szakközépiskolával. Diákjaink megismerkedtek a felvidéki magyar és szlovák diákokkal, Pozsony, Érsekújvár, Nyitra, Csallóköz múltjával és jelenével, különböző programokban vettek részt és szélesítették látókörüket. A külföldi diákok is megismerték iskolánkat, városunkat és Budapestet is.  

Diákjaink a pályázat segítségével komfortosabb körülmények között kirándulhattak. A különböző városlátogatások mellett részt vettek egy közös magyar—szlovák—angol tanórán is.

A tanulók sok pozitívumot fedeztek fel egymásban, megismerték egymás közös és eltérő kultúráját is, barátságok alakultak ki közöttük. A két iskola a jövőben is folyatatni kívánja az együttműködést.

2011-ben a Visegrádi Alap is támogatta e határon átnyúló együttműködést. 

A Nemzetközi Visegrád Alap (IVF) alapító okiratát 2000. június 9-én írták alá a Visegrádi Négyek (V4) országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia Pozsonyban, ahol a szervezet székhelye is található. Az 1991 óta működő visegrádi együttműködésnek ez az egyetlen intézményesült szervezete.

Az Alap fő célja, hogy elősegítse a V4 országok közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a versenyképesség fejlesztése terén egyéni vagy közös kulturális és tudományos rendezvények támogatásával, az oktatás és a diákcserék előmozdításával, illetve a kölcsönös turizmus fejlesztésével.

Keres:


Spanyolország (Andújar) a Comenius program egyik állomása
2012. november 20.
Diákcsere

Ismét két tanuló kapott lehetőséget a kiutazásra, mely során megismerkedhettek egy gyönyörű ország különféle kulturális sajátosságaival (építészet, tánc, ételek) valamint bepillanthattak a fogadó családok hétköznapjaiba.
A hosszú utazás után éjfél előtt röviddel sikerült megérkeznünk a kb. Vác lélekszámú városba, ami Madridtól 4 órára van délre. A buszpályaudvaron  már vártak minket a családok. Rövid beszélgetés után mindenki fáradtan zuhant ágyba.
Másnap reggel az iskolában kezdtünk, megismerkedtünk a többi ország képviselőivel, az iskola igazgatójával és néhány tanárával. A nap során városnézésre, valamint a városházán polgármesteri fogadásra is sor került.
A délutáni órákat általában szabaddá tették számunkra, így mindig volt lehetőség az időnket hasznosan eltölteni vásárlással, pihenéssel stb…
A hét során a projekt, Planting Our Future, témájához tartozó helyekre vittek, így ellátogattunk egy energia előállító, hulladék újrahasznosító gyárba, valamint egy magán olivaolaj készítő üzembe, ahol vásárolhattunk a termékekből helyben.
Elültettük a POF fát is, ami köré mindenki elhelyezte saját országának jellegzetes kövét egy-egy kis üzenettel.
A programok között szerepelt egy egész napos kirándulás Granadában, ahol ízelítőt kaptunk az arab kultúrából és még a Tudományok Parkjában is eltölthettünk néhány órát, ahol játékos formában lehet a tudományok rejtelmeibe bepillantani.
A hét során részt vettünk egy 8-10 km-es gyalogtúrán is a közeli hegy erdejében, ahol ritka és védett állatok egyedeit is megfigyelhettük.
Látogatásunk utolsó napján sporttevékenységekre és újrahasznosítható anyagokból ötletes játékok bemutatására is sor került.
A hét záróeseménye az esti búcsú party  volt, amelyen a vendégek, fogadó diákok, szüleik és az iskola tanárai is jelen voltak.
Nagyon nagy lehetőség az intézmények tanulói és tanárai számára egyaránt, ilyen projektekben való részvétel, mert az Európai Unió országainak oktatási intézményein kívül megismerhetjük a népek kultúráját, szokásait, mindennapi életét és beszélt nyelveit.
Reméljük, a jövőben is lehetőségünk lesz még támogatást nyerni hasonló projektekre.


                                                                    Fördősné Rozmán Edina
                                                                    projektkoordinátor

                                                                          (Kelemen Barbara 11.B és Zalka Ferenc 11.B)

<< 2022 Augusztus >>
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304


VÁCI NYELVVIZSGAHELY
Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Technikum  OM kód: 203065
2600 Vác, Géza király tér 8., E-mail: elsogeza.titkarsag@igk.hu, Tel: 06-(27)-504-245, Fax: 06-(27)-316-944