Főoldal Iskolánkról Diákjainknak Általános iskolásoknak Érettségizetteknek Esti tagozat Alapítvány

I am in EST!
Megtalálsz az EST-n!”
Iskolánkról >> Diákcsere kapcsolatok

COMENIUS ISKOLAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

 Iskolánk több mint 10 éve vesz részt különböző Comenius projektekben, ahol Európa országai fognak össze és egyenrangú partnerként működnek együtt, hogy a közösen kidolgozott projektek eredményesen valósuljanak meg. A projekt során a partnerek időnként személyesen is találkoznak, így lehetőségük nyílik jobban megismerni egymás kultúráját és szokásait. A projekt végére egy közös projekttermék születik.

A Comenius iskolai együttműködések két fajtája létezik: bilaterális azaz kétoldalú, illetve multilaterális vagyis többoldalú. Intézményünk mindkét fajta projektben tevékenykedett már. Jelenleg egy futó multilaterális projektben veszünk részt, amelynek 11 partnerintézménye van egy-egy országból. Ezek az országok a következők: Izland, Svédország, Észtország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Lengyelország, Csehország és Magyarország. Országonként csak egy intézmény vehet részt egy adott projektben.

 

MAGYAR—SZLOVÁK

 cserekapcsolatok, tanulmányi utak

Iskolánk 2009 óta ápol kapcsolatot az Érsekújvári Üzlet és vállalkozás szakirányú Szakközépiskolával. Diákjaink megismerkedtek a felvidéki magyar és szlovák diákokkal, Pozsony, Érsekújvár, Nyitra, Csallóköz múltjával és jelenével, különböző programokban vettek részt és szélesítették látókörüket. A külföldi diákok is megismerték iskolánkat, városunkat és Budapestet is.  

Diákjaink a pályázat segítségével komfortosabb körülmények között kirándulhattak. A különböző városlátogatások mellett részt vettek egy közös magyar—szlovák—angol tanórán is.

A tanulók sok pozitívumot fedeztek fel egymásban, megismerték egymás közös és eltérő kultúráját is, barátságok alakultak ki közöttük. A két iskola a jövőben is folyatatni kívánja az együttműködést.

2011-ben a Visegrádi Alap is támogatta e határon átnyúló együttműködést. 

A Nemzetközi Visegrád Alap (IVF) alapító okiratát 2000. június 9-én írták alá a Visegrádi Négyek (V4) országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia Pozsonyban, ahol a szervezet székhelye is található. Az 1991 óta működő visegrádi együttműködésnek ez az egyetlen intézményesült szervezete.

Az Alap fő célja, hogy elősegítse a V4 országok közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a versenyképesség fejlesztése terén egyéni vagy közös kulturális és tudományos rendezvények támogatásával, az oktatás és a diákcserék előmozdításával, illetve a kölcsönös turizmus fejlesztésével.

Keres:


Észtország 2012. május
2012. november 22.
Diákcsere

Május 28-án kora reggel indultunk Budapestről, a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljáról. Münchenben váltottunk gépet, onnan pedig Tallinba repültünk. A repülőtéren buszra szálltunk és elmentünk felfedezni a belvárost. Ami igazán említésre méltó a sok modern épület közé elrejtve, az az óváros. Rövid sétát tettünk, majd távolsági buszra szálltunk, hogy eljussunk Valgába. 4 órás zötykölődés után érkeztünk meg, és közben szinte teljesen beleszerettünk a tájba. Valga nem túl nagy város, inkább úgy mondanám, hogy széttagolt. A fogadóink kijöttek elénk a buszállomásra, és hazavittek minket. Rövid ismerkedés után bemutatták, hogy hol fogunk lakni, mi merre van, hogyan tájékozódjunk a lakásban. Általánosságban elmondható, hogy nagyon kedves emberek és segítőkészek.

Az első napon a Fekete tóhoz tettünk kirándulást, ami a Luhassoo mocsárban van, és megnéztünk egy tőzeglápot is. Busszal közlekedtünk, és a kiránduláshoz kaptunk papírokat, és egy térképet. A papírokon különböző feladatokat kellett kitöltenünk, megtalálni bizonyos helyeket, vagy neveket megjegyezni, azokból az információkból, amit aznap kaptunk. A mocsárban rengeteg bosszantó szúnyog volt. A Luhassoo mocsárban ebédeltünk, majd megnéztük Rõuge városkát, és felmásztunk egy magas kilátó – toronyba.

Második napon az iskolában voltunk, aminek a neve „Vabaduse”, ami magyarra fordítva szabadságot jelent. Délelőtt előadásokat hallgattunk Észtországról, a zenéjükről, a földrajzáról, állat – és növényvilágáról. Ez a program volt hivatott összegezni is az előző napi kirándulást Dél – Észtországba. Az iskolában ebédeltünk, utána pedig városnézés volt a program. Délután megnéztünk egy hadtechnikai múzeumot. Este ismerkedős bulit tartottunk a „Lembitu” iskolában, megnéztük egymás előadásait az országukról, a városukról, megkóstoltuk az egymás által hozott tradicionális ételeket, és beszélgettünk.

A harmadik napon társadalmi munkát végeztünk, és fát ültettünk. Elültettük a Magyarországot jelképező fácskát is, a nagyon vizes és nagyon fekete földbe. Utána visszasétáltunk a Vabaduse iskolába, hogy megnézzük a 9. osztályosok ballagását. Késő délután pedig egy koncertet hallgattunk meg.

A negyedik napon délelőtt az erdővédelemről hallgattunk meg egy előadást. Utána felkerekedtünk, és tettünk egy 12 km-es túrát a természetbe, ahol különböző kvízfeladatokat kellett megoldanunk, és átkirándultunk Lettországba, egy gyönyörű tóhoz. Piknikeztünk, játszottunk, és sokat beszélgettünk. A tóban rengeteg icipici ebihal volt. J Visszaérve az iskolába írtunk a blogba, egy végső összegzést. A diákok összebeszéltek aznap estére, és csináltunk egy bulit, ahol sütögettünk, és nemzetközi monopolyz-tunk, amihez fogható élményben még sosem volt részünk. Nagyon jó társaság volt.

Az utolsó napon a családokkal voltunk, a többség elment Tartuba, aztán megnézték a tradicionális Néptánc - fesztivált. Nagyon érdekes volt, hogy a szakadó eső ellenére is táncoltak. Ezt a rendezvényt Otepää-ban rendezték meg, egy nagy stadionban. Este ünnepi vacsora volt, és elbúcsúztunk.

Az utolsó napon, reggel buszra szálltunk, és újabb 4 órás zötykölődés után megérkeztünk Tallinba. Letettük a reptéren a holminkat a csomagmegőrzőbe, és bementünk a belvárosba vásárolni kicsit. Végül felszálltunk a gépre, ami csak késve érkezett Frankfurtba, így átrohantunk a terminálon, hogy elérjük a gépet, ami szintén késéshez volt igazítva, így volt egy kis időnk pihenni. Végül leszállt a gépünk Budapesten, és elköszöntünk egymástól, hogy hazaérve kipihenjük az egész hetes programsorozatot.

Buchnitz Zoltánné kísérő tanár

Békés Alexandra 12.b

Csombok Krisztina 13.c

<< 2022 Augusztus >>
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304


VÁCI NYELVVIZSGAHELY
Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Technikum  OM kód: 203065
2600 Vác, Géza király tér 8., E-mail: elsogeza.titkarsag@igk.hu, Tel: 06-(27)-504-245, Fax: 06-(27)-316-944