Főoldal Iskolánkról Diákjainknak Általános iskolásoknak Érettségizetteknek Esti tagozat Alapítvány

I am in EST!
Megtalálsz az EST-n!”
Iskolánkról >> Diákcsere kapcsolatok

COMENIUS ISKOLAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

 Iskolánk több mint 10 éve vesz részt különböző Comenius projektekben, ahol Európa országai fognak össze és egyenrangú partnerként működnek együtt, hogy a közösen kidolgozott projektek eredményesen valósuljanak meg. A projekt során a partnerek időnként személyesen is találkoznak, így lehetőségük nyílik jobban megismerni egymás kultúráját és szokásait. A projekt végére egy közös projekttermék születik.

A Comenius iskolai együttműködések két fajtája létezik: bilaterális azaz kétoldalú, illetve multilaterális vagyis többoldalú. Intézményünk mindkét fajta projektben tevékenykedett már. Jelenleg egy futó multilaterális projektben veszünk részt, amelynek 11 partnerintézménye van egy-egy országból. Ezek az országok a következők: Izland, Svédország, Észtország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Lengyelország, Csehország és Magyarország. Országonként csak egy intézmény vehet részt egy adott projektben.

 

MAGYAR—SZLOVÁK

 cserekapcsolatok, tanulmányi utak

Iskolánk 2009 óta ápol kapcsolatot az Érsekújvári Üzlet és vállalkozás szakirányú Szakközépiskolával. Diákjaink megismerkedtek a felvidéki magyar és szlovák diákokkal, Pozsony, Érsekújvár, Nyitra, Csallóköz múltjával és jelenével, különböző programokban vettek részt és szélesítették látókörüket. A külföldi diákok is megismerték iskolánkat, városunkat és Budapestet is.  

Diákjaink a pályázat segítségével komfortosabb körülmények között kirándulhattak. A különböző városlátogatások mellett részt vettek egy közös magyar—szlovák—angol tanórán is.

A tanulók sok pozitívumot fedeztek fel egymásban, megismerték egymás közös és eltérő kultúráját is, barátságok alakultak ki közöttük. A két iskola a jövőben is folyatatni kívánja az együttműködést.

2011-ben a Visegrádi Alap is támogatta e határon átnyúló együttműködést. 

A Nemzetközi Visegrád Alap (IVF) alapító okiratát 2000. június 9-én írták alá a Visegrádi Négyek (V4) országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia Pozsonyban, ahol a szervezet székhelye is található. Az 1991 óta működő visegrádi együttműködésnek ez az egyetlen intézményesült szervezete.

Az Alap fő célja, hogy elősegítse a V4 országok közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a versenyképesség fejlesztése terén egyéni vagy közös kulturális és tudományos rendezvények támogatásával, az oktatás és a diákcserék előmozdításával, illetve a kölcsönös turizmus fejlesztésével.

Keres:


Törökországi élmények
2012. december 6.
Diákcsere

Életünknek egy felejthetetlen élménye volt, hogy a 2012. május 5-től 12-ig Törökországba utazhattunk.

Szerencsések voltunk, hogy repülővel utazhattunk.
    Késő este érkeztünk meg Isztanbulba egy szép három csillagos hotelbe. Másnap korán felkeltünk megreggelizni, majd elindultunk körbenézni a városban. Mivel a hotelünk közel volt a tengerparthoz, így láthattuk a kikötőt és a csodálatos kilátást a Földközi- tengerre. A hosszú séta után vissza mentünk a repülőtérre, majd elmentünk a belvárosba megnézni Isztanbul nevezetesebb épületeit. Délután indult a repülőgépünk tovább Sivas városába. Éjszaka érkeztünk meg a családokhoz.  Na-gyon kedvesen fogadtak minket bár nem sok időnk megismerkedni, mert korán kellett kelnünk. Reggel az ottani iskolabuszokkal érkeztünk meg az iskolába. A diákok és a tanárok előadást tartot-tak számunkra a heti programokról. Délután meglátogattuk Sivas történelmi helyeit és épületeit. Este miután hazaértünk alkalmunk volt megismerkedni a családdal. Második nap Sivas egyik városrészét Gürünt néztük meg, ahol betekinthettünk a polgármesteri hivatalba. Miután a polgármester megtartotta a beszédét elvittek minket a belvárosba és szabadidő keretében elmehettünk vásárolni a helyi boltokba. Harmadik nap ellátogattunk a sivasi Cumhuriyet Egyetemre, ahol előadást tartottak a környezetvédelemről, majd ehhez kapcsolódó gépeket és eszközöket nézhettünk meg. Délután a Hot Spring uszodába látogattunk, ahol kikapcsolódhattunk a 40 fokos termálvízben. Negyedik nap egy olyan uszodába mentünk el ahol a medencében gyógyító halakkal úszhattunk együtt. Az úszás után pikniket tartottunk, amin mindenki jól érezte magát.
Este egy tradicionális török esküvőn vehettünk részt, ahol a diákok játszották el a násznépet. Utolsó nap a környezetvédelem jegyében telt el, nagyon sok kinti programunk volt és különféle feladatokat kellett megoldanunk az iskolában. Blogot is írtunk az ott el töltött hétről, amely nagyon jól sikerült, egy szép fát is elültettünk az iskola előtt, ami elé helyeztünk el egy Magyarországról hozott dunai követ is. Este már pakoltunk össze, mert korán reggel indultunk vissza Isztanbulba. Szerencsénk volt, mert mielőtt a hazainduló gép elindult volna, volt egy fél napunk, amit Isztanbul belvárosában tölthettünk el. Megnéztük  Boszporusz hidat, ami egy hatalmas élmény volt számunkra, és még volt időnk ellátogatni a híres bazársorra. Késő délután visszaértünk a reptérre és indultunk haza Ma-gyarországra.
   Csodálatos hetet tölthettünk el Törökországba, amit sosem fogunk elfelejteni.

<< 2022 Augusztus >>
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304


VÁCI NYELVVIZSGAHELY
Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Technikum  OM kód: 203065
2600 Vác, Géza király tér 8., E-mail: elsogeza.titkarsag@igk.hu, Tel: 06-(27)-504-245, Fax: 06-(27)-316-944