Főoldal Iskolánkról Diákjainknak Általános iskolásoknak Érettségizetteknek Esti tagozat Alapítvány

I am in EST!
Megtalálsz az EST-n!”








Diákjainknak >> Aktuális

Keres:


Felsőoktatási felvételi eljárás 2015
2015. január 17.
Diákjainknak Aktuális

Felsőoktatási felvételi eljárás 2015

Kedves Végzős Diákok!

Azok a diákok, akik a felsőoktatásban (egyetemen, főiskolán) szeretnék folytatni tanulmányaikat, az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat olvashatják a felsőoktatási felvételi eljárásról, az idei év változásairól, továbbá hasznos linkeket találtok a további tájékozódáshoz.

 

Az idei felvételi eljárás legfontosabb újdonságai:

  • 2015-től csak elektronikus úton lehet jelentkezni felsőoktatási intézményekbe. A felvételi tájékoztató továbbra is elérhető a felvi.hu-n és a felvételi díja sem változik, az első három jelentkezésért 9000 forintot kell fizetni.
  • Az alap- és osztatlan képzésben 280 pontot, felsőoktatási szakképzésben 240 pontot kell minimum elérni a jelentkezőknek.
  • Az eddig 16 szak mellett most további 25 szaknál állapítottak meg minimum ponthatárokat  amit el kell elérniük vagy meghaladniuk a jelentkezőknek, ahhoz hogy állami ösztöndíjas képzésben tanulhassanak.
  • Ettől az évtől már duális képzésre is lehet jelentkezni, ez a felvételi eljárás két részből áll majd, az állami általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételiből. A felvételi tájékoztatóban a szakoknál lábjegyzetben van feltüntetve, ha a szak duális képzésben is elindul és a vállalati partnerek is ott vannak felsorolva.

A legfontosabb dokumentumok és linkek:

 

 

 

 Jelentkezés általános tudnivalói

  2015. szeptemberben induló alapképzésekre, osztatlan képzésekre, felsőoktatási szakképzésekre, mesterképzésekre a felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az E-felvételiben 2015. február 15.

Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban legfeljebb 5 (öt) jelentkezési hely jelölhető meg. Az eljárás alapdíja 9.000 Ft, ami 3 (három) jelentkezési helyet foglal magába. Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

Az E-felvételi folyamata

Regisztráció

A regisztráció során a felhasználó megad egy saját felhasználói nevet és jelszót, e‑mail címet, amelyekkel a későbbiekben bármikor be tud jelentkezni a honlapon. A regisztrációt követően az E-felvételi menüpontra történő első kattintáskor el kell fogadnod a felhasználási feltételeket.

Az E-felvételi felületére történő első belépéskor a rendszer automatikusan kiküldi regisztrált e-mail címedre az egyedi biztonsági kódodat. Ez a biztonsági kód szükséges az E-felvételi rendszerébe való belépéshez.

Az E-felvételi sikeres hitelesítése és az adatok feldolgozása után ezen a felvételi azonosító számon tartják majd nyilván az adataidat. A 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás folyamán, ügyintézés vagy tájékozódás során erre a felvételi azonosító számra kell hivatkoznotok.

Jelentkezési helyek

E-felvételinél kell megjelölni, hogy milyen képzési szinten, milyen munkarend szerinti képzésre, és milyen finanszírozási formára jelentkeztek. A jelentkezések között egy rangsort kell felállítani.

Dokumentumok feltöltése

Nem elegendő a pontszámításhoz szükséges eredmények rögzítése az űrlapokon, ezeket a megfelelő dokumentumok másolatával – a felületre feltöltve vagy postai úton benyújtva – igazolni is szükséges! Ha nem tudjátok a szükséges bizonyítványokat, okleveleket, tanúsítványokat és egyéb igazolásokat elektronikusan feltölteni, akkor postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre lehet azokat benyújtani.

  Eljárási díj befizetése

Az eljárási díjat egy összegben, folyószámláról történő banki átutalásformájában, vagy amennyiben rendelkezésre áll megfelelő bankkártya (pl. dombornyomott vagy virtuális bankkártya), akkor internetes tranzakcióval kell fizetni. Az eljárási díj befizetésének, illetve a tranzakció indításának határideje –– megegyezik a jelentkezési határidővel, tehát 2015. február 15.  A rendszer a rögzített jelentkezési helyek alapján a fizetendő díjat automatikusan kiszámolja, és azt megjeleníti.

 Hitelesítés

A jelentkezésedet hitelesítened, e nélkül a jelentkezés érvénytelen! A hitelesítésre két lehetőség van:

·                        Ügyfélkapu regisztrációval (Ehhez okmányirodában kell kérni ügyfélkapu kódot!)

·                        Hitelesítő adatlappal (Az űrlapok kitöltése után – adataid ellenőrzése és mentése után – ki kell nyomtatni a felületről az ún. hitelesítő adatlapot, és azt aláíráoddal hitelesítve – célszerűen ajánlott küldeményként – postáznod kell a következő címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190.)

 E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének, illetve Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés határideje – 2015. február 23.

 Amennyiben a Hitelesítő adatlap legenerálása után, de még a jelentkezési határidő lejárta előtt bármit módosítasz az E-felvételiben (adatot módosítasz, dokumentumot töltesz fel stb.), úgy ismét le kell generálnod a Hitelesítő adatlapot és be kell küldened, különben érvénytelen lesz a jelentkezése!

 A 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás folyamán az összes hivatalos értesítést, pl. a hiánypótlásra való felhívást, a besorolási döntést stb. kizárólag e-mailben fogják a jelentkezők megkapni, ezért ügyeljetek arra is, hogy a postafiókotokban legyen elég tárhely a levelek fogadására!

            Általános hiánypótlási tájékoztatás – 2015. június 16.

            Hiánypótlásra felszólítás – 2015. június 23.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. nyelvvizsga-bizonyítvány, érettségi bizonyítvány) benyújtása, továbbá egyszeri sorrendmódosítás – 2015. július 9.

 Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése – 2015. július 23.

 

Vári Tercia

<< 2024 Május >>
H K Sz Cs P Sz V
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102



Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma  OM kód: 203065
2600 Vác, Géza király tér 8., E-mail: elsogeza.titkarsag@igk.hu, Tel: 06-(27)-504-245, Fax: 06-(27)-316-944