Főoldal Iskolánkról Diákjainknak Általános iskolásoknak Érettségizetteknek Esti tagozat Alapítvány

I am in EST!
Megtalálsz az EST-n!”
ERASMUS nyári külföldi szakmai gyakorlat értékelése
2019. szeptember 30.
Diákjainknak Aktuális

ERASMUS nyári külföldi szakmai gyakorlat értékelése

Küldő intézmény: VSZC I.Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma

Értékelő tanár: Leányfalviné Fekete Rózsa kísérő nyelvtanár

Előzmények:   Intézményünk 2019 nyarán első ízben vett részt ERASMUS szakmai gyakorlaton külföldön, melyet Dr.Szénásy Andrea szaktanár készített elő és végezte a szükséges  pályázati adminisztrációs feladatokat.

1.Helyszín: Milánó, Olaszország

Ezen a helyszínen 20 diákkal megpakolva indult el a kényelmes és tiszta, modern autóbusz, ahová a diákok sok bőröndje is probléma nélkül befért. Az utazás maratoninak tűnt – 12 óra  volt -, mert útközben baleset illetve Milánó elővárosában már hatalmas dugó is lassította az érkezést. A szállásra kevéssel este 11 óra előtt érkeztünk, de egyből megtetszett a diákoknak is a hely, melyen csak mi voltunk elszállásolva. A szobákba kicsit sok diákot kellett elhelyezni – gyakran 6 fő egy félszobában -, de a felszereltség, bútorzat és a tágas közös helyiség és az udvari pavilon feledtette az itthon kevéssé megszokott, ám Olaszországban jellemző zsúfoltságot. Az EVOLVO csoport irodája a szálláshelyen volt, így közvetlenül is ráláthattunk az iroda életére, illetve néhány diák munkahelye is ez volt. Az első napon alapos részletességgel, nagyon türelmesen és rettentő sok adminisztrációval indítottuk a közös munkát, melyet a következő munkanapon minden gyakornok munkahelyére való kísérés, bemutatás és  gyakorlati instrukciók követtek. Különböző munkarendben, döntően párosan vagy hármas csoportokban dolgoztak sokféle szállodai munkabeosztásban kiemelkedően nívós helyeken, még a Hiltonban is. A bejárás a szállásról viszonylag sok időt vett igénybe, hiszen a belvárosba vezető metrómegállóhoz való eljutás kb. 1 órás volt, ám praktikusan ez azt jelentette, hogy az esti programokra bevártuk egymást és együtt indultunk-érkeztünk. Ez a közösség kialakulását nagyban elősegítette, így ezt a hátrányt előnnyé tudtuk formálni. A diákok rendkívül érdeklődő, közvetlen és minden területen felnőtt hozzáállást és érettséget mutattak. Noha az egyenetlen munkaterhelés is megfigyelhető volt. Ezt az üzleti élet természetes jelenségeként kezelték. Minden hétvégére tartalmas utazásokat szerveztünk, melyen mindenki részt vett és kisebb áldozatok árán ugyan, de egy világörökségi tengerparti helyre is eljutottunk a csoporttal, mely felejthetetlen élményeket hozott. A diákok saját értékelése szerint is messze több tapasztalatot, élményeket szereztek és nyelvtudásukat is fejleszthették úgy, hogy külföldön végezték szakmai gyakorlatukat.  Miért is lehetünk különösen büszkék a mi iskolánk gyakornokaira? Mert a végső értékelésen, mind a munkáltatók, mind az olasz szervezők a magyar diákcsoportunkat, mint az eddigi legdolgosabb, legszorgalmasabb, leginkább jól nevelt és udvarias, ugyanakkor mindig derűs és optimista diákcsoportnak értékelték és kiemelkedően elismerő véleményt fogalmaztak meg a gyerekek szakmai tudásával és alázatos munkájával kapcsolatosan. Úgy gondolom, ez a mi szakmai munkánkat is minősíti és további hasonló programokban való részvételre buzdít minden érintettet.

 

 

 

2. Helyszín: Bécs, Ausztria

A bécsi szakmai gyakorlatra már egy kicsit tapasztaltabban vágott neki a 17 diákot tömörítő csapat, hiszen a milánói csoporttal sokat tartották a kapcsolatot, így pozitív várakozással vágtak neki a nagy kalandnak. A szervezés itt is kifogástalan volt, nyilvánvalóan az utazás gyorsabb és kényelmesebb illetve a szállás is sokkal közelebb helyezkedett el a belvároshoz. A gyakornokok munkahelyei, munkakörülményei és feladatai itt is széles skálán mozogtak, de ez nem okozott problémát itt sem a diákok között. Elfogadták, hogy az üzleti életben ez természetes. A szállás egy nagy, Budapesten is megszokott bérház két emeletén volt, a diákok   nagy, tágas szobákban aludtak, minden kényelmi eszközzel felszerelten. Volt mosogató- és automata mosógépük, melyeket önállóan kezelhettek. A metró és a belváros közelsége nagyobb önállóságot tett lehetővé az egyéni vagy kiscsoportos programok szervezésében, de mindig volt alkalom a csoport egészét érintő közös programokra is. Adminisztratív szempontból az osztrákok kisebb papírmunkát követelnek, mint az olaszok, de ugyanolyan készségesek és kedvesek. A diákok is csak jó véleményt fogalmaztak meg az osztrák szervezőkkel kapcsolatosan. A gyakorlati idő vége felé nagy várakozással tekintettünk a diákok munkaadóinak személyes értékelésére, ám itt sem kellet csalódnunk: a magyar diákok itt is kiemelkedően jó értékelést kaptak és szorgalmukat, türelmüket és jó magatartásukat mindenhol kiemelték. Ez a kimagaslóan jó minősítés a diákokat is nagy büszkeséggel töltötte el, mi pedig megelégedetten zsebeltük be a tanítói-nevelői munkánk megérdemelt gyümölcsét.

Mindkét hely tapasztalatai alapján nincs jobb vagy rosszabb hely, mindenhol megtaláltuk azt, ami élménnyé tette az együtt töltött napokat a diákokkal. Köszönjük az élményeket mindazoknak, akik ezt lehetővé tették számunkra!

<< 2024 Július >>
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma  OM kód: 203065
2600 Vác, Géza király tér 8., E-mail: elsogeza.titkarsag@igk.hu, Tel: 06-(27)-504-245, Fax: 06-(27)-316-944